Natisni E-naslov

Ultralahko letalo Matevža Lenarčiča opremljeno s Savatechovimi pnevmatikami


Matevž Lenarčič, pilot in okoljevarstvenik, je pred kratkim uspešno zaključil projekt GreenLight World Flight – Severni tečaj 2013. Gre za prvi prelet Severnega tečaja z ultralahkim letalom v okviru katerega so bile opravljene tudi prve znanstvene meritve črnega ogljika na relevantni višini. Za ta izjemen podvig je bilo s strani medijev, strokovnih krogov in širše javnosti izredno veliko zanimanja. Matevž je na letošnjem izboru Flightglobal Achievement Awards v kategoriji za najboljšega svetovnega pilota »Aviator of the year« na glasovanju prejel največ glasov in zmagal.
Na pot se je odpravil s Pipistrelovim ultralahkim letalom Virus SW, ki je dolgo 6,5 metra, visoko 1,85 metra in ima razpon kril 10,7 metra. Tehta 290 kilogramov in doseže največjo hitrost okoli 300 kilometrov na uro. Opremljeno je bilo s Savatechovimi pnevmatikami, ki  so se tudi v ekstremnih klimatskih pogojih odlično obnesle.

Savatechov Program Velo s pnevmatikami za prvo vgradnjo že vrsto let sodeluje s slovenskim podjetjem Pipistrel. Pipistrelova ultralahka letala so poznana po vsem svetu in so prejela več nagrad na prestižnih tekmovanjih v organizaciji NASE (NASA General Aviation Technology Challenge).


na vrh